Cardiogenetica

De polikliniek cardiogenetica is een samenwerking tussen Máxima Medisch Centrum en het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+). 

Een aantal ziektebeelden wordt veroorzaakt door genetische afwijkingen. Deze ziektebeelden worden veroorzaakt door afwijkingen in het erfelijke materiaal; het DNA. Het kan daarbij onder andere gaan om structurele hartafwijkingen (zoals een verdikte of verwijde hartspier) of erfelijke hartritmestoornissen. 

De polikliniek cardiogenetica is bedoeld voor mensen die een erfelijke hartziekte hebben, familieleden van mensen met een erfelijke hartziekte en mensen die geïnformeerd willen worden. De klinisch geneticus maakt een stamboom van de familie, waarbij speciaal gelet wordt op familieleden met een hartziekte en familieleden die plots zijn overleden. Tevens wordt er voorlichting gegeven over de mogelijke gevolgen van erfelijkheidsonderzoek voor de patiënt en zijn familie. Na toestemming van de patiënt bepaalt de klinisch geneticus  welk erfelijkheidsonderzoek ingezet gaat worden.

Wanneer een afwijking in het erfelijk materiaal (mutatie) wordt gevonden krijgt de patiënt een familiebrief. Naar aanleiding van deze familiebrief kunnen familieleden (met een verwijzing van de huisarts) contact opnemen met de polikliniek klinische genetica van het MUMC+ (043-3875855) en een afspraak maken op het spreekuur van de klinisch geneticus of genetisch consulent in Máxima Medisch Centrum.  

Op deze manier kunnen patiënten die risico lopen op het krijgen van de hartziekte vroegtijdig opgespoord worden en eventueel worden behandeld. Daarnaast kunnen familieleden die de afwijking niet hebben geërfd worden gerustgesteld, zij hebben geen verhoogde kans op het krijgen van de betreffende ziekte en kunnen deze niet doorgeven aan hun kinderen.  

Familieleden die de afwijking in het erfelijk materiaal hebben geërfd, hebben kans om de hartziekte te ontwikkelen en deze door te geven aan hun kinderen. Daarom worden deze patiënten doorgestuurd naar de cardioloog om te onderzoeken of er al tekenen zijn van de hartziekte.

Voor kinderen is er een speciaal kindercardiogenetica spreekuur, waarbij een kindercardioloog en een klinisch geneticus aanwezig zijn. Tijdens dit spreekuur op de polikliniek kindergeneeskunde wordt samen met de ouders/ verzorgers bepaald of genetisch onderzoek of cardiologisch onderzoek wordt verricht bij de kinderen.

Heeft u vragen over het (kinder)cardiogenetica spreekuur dan kunt u contact opnemen met de polikliniek klinische genetica van het MUMC+ (043-3875855).

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen?

Polikliniek Cardiologie
(040) 888 82 00
Eindhoven route 41
Veldhoven route 207

Functie Afdeling Cardiologie
(040) 888 86 80
Eindhoven route 41
Veldhoven route 204

Openingstijden
Maandag tot en met vrijdag
08.30 uur tot 17.00 uur

Routebeschrijving