Boezemfibrilleren polikliniek (AF poli)

Met het stijgen van de leeftijd krijgen steeds meer mensen te maken met boezemfibrilleren. Boezemfibrilleren, ook wel atriumfibrilleren genoemd, is één van de meest voorkomende hartritmestoornissen, die in veel gevallen niet meer weggaat.

Om patiënten met boezemfibrilleren goede zorg te bieden, heeft de afdeling cardiologie van MMC een boezemfibrilleren polikliniek, afgekort AF-poli, opgezet. Hierbij werkt zij in het Regionale Netwerk Boezemfibrilleren nauw samen met het Catharina Ziekenhuis, het St. Anna Ziekenhuis en het Elkerliek Ziekenhuis.

Het doel van de polikliniek is om uw hartritmestoornis op een doelmatige wijze te begeleiden en te behandelen. Het streven is dat patiënten hier na doorverwijzing van hun huisarts of medisch specialist binnen 1 week terecht kunnen.

Als de juiste behandeling wordt ingezet is boezemfibrilleren in principe ongevaarlijk. De symptomen, in de vorm van hartkloppingen, een naar gevoel op de borst, duizeligheid, vermoeidheid en kortademigheid, kunnen wel erg vervelend zijn. Boezemfibrilleren kan complicaties veroorzaken, zoals bloedstolselvorming in het hart met de kans op een beroerte als stolsels zich verspreiden naar de hersenen. Daarnaast kan de pompfunctie van het hart verminderen als de hartslag langdurig te snel is. Behandeling van boezemfibrilleren is belangrijk om de kwaliteit van het leven en de complicaties te voorkomen. In onze folder over boezemfibrilleren vindt u hierover meer informatie.

Het behandelteam bestaat uit een cardioloog en een verpleegkundig specialist. De verpleegkundig specialist voert, onder supervisie, een deel van de werkzaamheden van de cardioloog uit. Zij stelt u vragen over uw gezondheidstoestand en verwerkt de verkregen gegevens in uw medische dossier. Daarnaast wordt kort lichamelijk onderzoek verricht. Aan de hand van de verkregen gegevens bepaalt de verpleegkundig specialist, zo nodig in overleg met de cardioloog, welke onderzoeken verder nodig zijn. Daarna bespreekt de cardioloog met u de uitslag en behandeling. De verpleegkundig specialist helpt u bij de uitvoering van de behandeling en geeft u informatie en advies. In onze folder over de boezemfibrilleren polikliniek vindt u hierover meer informatie. Bekijkt u tevens onze informatiefolders over de onderzoeken echo-doppler, holter, inspanningstest en  cardioversie.

De afdeling cardiologie van MMC is betrokken bij veel internationaal cardiologisch wetenschappelijk onderzoek. Ook naar de behandeling van boezemfibrilleren wordt internationaal cardiologisch wetenschappelijk onderzoek gedaan. De verpleegkundig specialist kan u vragen of u hieraan wilt deelnemen. Meer informatie over dit onderzoek vindt u hier.

De boezemfibrilleren polikliniek wordt gerund door verpleegkundig specialist Tonnie de Crom onder supervisie van cardioloog dr. Luc Theunissen.

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen?

Polikliniek Cardiologie
(040) 888 82 00
Eindhoven route 41
Veldhoven route 207

Functie Afdeling Cardiologie
(040) 888 86 80
Eindhoven route 41
Veldhoven route 204

Openingstijden
Maandag tot en met vrijdag
08.30 uur tot 17.00 uur

Routebeschrijving